Co-housing voor tienermoeders van start in Caputsteenstraat


Vandaag is het co-housing project voor tienermoeders in de Caputsteenstraat officieel van start gegaan. Het Sociaal Huis liet het appartement boven de kinderopvang ‘38 Volt’ door Vzw Emmaüs inrichten in functie van een begeleidingsproject voor alleenstaande tienermama’s. Nu de verfraaiingswerken achter de rug zijn hebben de eerste tienermoeders er hun intrek genomen.

Het Sociaal Huis won enkele jaren terug de federale prijs voor armoedebestrijding.  
In het kader daarvan werd er het co-housingproject opgestart in twee woningen in de Augustijnenstraat met rechtstreekse verhuring aan jongeren in begeleid zelfstandig wonen. Ook in dit project werken we samen met vzw Cachet en Jeugdzorg Emmaüs Mechelen. 

Nu is het Sociaal Huis samen met Emmaüs een soortgelijk project opgestart in het gebouw waarvan het Sociaal Huis eigenaar is en waar ook kinderopvang 38 Volt is gevestigd. Jeugdzorg Emmaüs liet het appartement technisch in orde maken en bemeubelde het voor de nieuwe bewoners. Dit zijn tienermoeders met een jeugdzorg verleden.

Hier zullen nu twee tienermoeders met ieder een kindje huisvesten. De moeders worden begeleid door het Sociaal Huis, CKG Jeugdzorg Emmaüs (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) en 38 Volt. Zij zullen instaan voor intensieve begeleiding van mama’s met baby’s op vlak van zorg en ontwikkeling. 

De meerwaarde van 38 Volt in hetzelfde gebouw spreekt uiteraard voor zich. Zij zullen van heel nabij een belangrijke steunfiguur zijn. Het CKG en 38 Volt zijn erg enthousiast over het concept. De moeders blijven hier een jaar tot maximum anderhalf jaar wonen. Het Sociaal Huis vraagt sociale huurinkomsten aan de tienermama’s. De uiteindelijke bedoeling is dat zij verantwoordelijkheid leren nemen en zelfstandiger worden. 

“Mechelen blijft een voorbeeld in Vlaanderen inzake de ondersteuning van jongvolwassenen die opgegroeid zijn in jeugdzorgvoorzieningen. Dit dankzij zowel onze inhoudelijke acties als participatie van de doelgroep. Projecten als deze zijn heel belangrijk om hun klaar te stomen voor de maatschappij”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.