Co-housing voor tienermoeders in Caputsteenstraat

Het Sociaal Huis laat het appartement boven kinderopvang 38 Volt op de Caputsteenstraat inrichten in functie van een co-housingsproject voor alleenstaande tienermama’s. Vzw Emmaüs is er nu aan verfraaiingswerken bezig, zodat de tienermama’s er in oktober terecht kunnen.

Het Sociaal Huis won twee jaar geleden de federale prijs voor armoedebestrijding. 
In het kader daarvan werd er het co-housingproject opgestart in twee woningen in de Augustijnenstraat met rechtstreekse verhuring aan jongeren in begeleid zelfstandig wonen. Dit project doen we samen met vzw Cachet en Jeugdzorg Emmaüs Mechelen.

Nu zal het Sociaal Huis samen met Emmaüs een soortgelijk project starten in het gebouw van het Sociaal Huis in de Caputssteenstraat waar ook kinderopvang 38 Volt is gevestigd. Jeugdzorg Emmaüs maakt het appartement technisch in orde en bemeubelt het voor de nieuwe bewoners. Dit zijn tienermoeders met een jeugdzorg verleden.

Het is mogelijk om hier twee tienermoeders met ieder een kindje te huisvesten. De moeders zullen worden begeleid door het Sociaal Huis, CKG Jeugdzorg Emmaüs (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) en 38 volt. Zij zullen instaan voor intensieve begeleiding van mama’s met baby’s op vlak van zorg en ontwikkeling.

De meerwaarde van 38 Volt in hetzelfde gebouw spreekt uiteraard voor zich. Zij zullen van heel nabij een belangrijke steunfiguur zijn. Het CKG en 38 Volt zijn erg enthousiast over het concept. De moeders blijven hier een jaar tot maximum anderhalf jaar wonen. Het Sociaal Huis zal sociale huurinkomsten vragen aan de tienermama’s. Zo leren zij verantwoordelijkheid te nemen en worden zelfstandiger.

“Mechelen is momenteel referentiestad in Vlaanderen inzake de ondersteuning van jongvolwassenen die opgegroeid zijn in jeugdzorgvoorzieningen. Dit dankzij zowel inhoudelijke acties als participatie van de doelgroep. We blijven nadenken over manieren om jongeren te ondersteunen en hen klaar te stomen voor de maatschappij”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.  

In oktober zal het appartement in gebruik genomen worden en kan het project officieel van start gaan.