Beiaardpaviljoen in de maak in de Sinte Mettetuin

Op maandag 4 september startte de constructie van een beiaardpaviljoen in de Sint-Mettetuin. De werken zullen drie maanden in beslag nemen en de voltooiing is gepland begin december. De Mechelse kamerbeiaard krijgt hier een gepast onderdak en zorgt voor een muzikale noot in het park. Mechelen zorgt met deze nieuwe publiekswerking alweer voor een primeur in de beiaardwereld.

Het beiaardpaviljoen wordt de nieuwe thuishaven van de kamerbeiaard van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Dit drie ton zware instrument van 162 000 EURO werd in 2016 feestelijk ingehuldigd. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen en bedrijven hebben de aanschaf van het instrument voor 122 000 EURO mee gefinancierd via een crowdfundactie. De kamerbeiaard, die ondertussen al vaak te horen was in Mechelen en daarbuiten, had nog geen vast onderkomen. Wegens de nabijheid van de beiaardschool oordeelde het Mechelse College van Burgemeester en Schepenen dat de Sinte-Mettetuin uiterst geschikt leek om de mobiele beiaard te huisvesten. “Naast een concertinstrument is de kamerbeiaard ook een oefeninstrument voor de studenten van de wereldberoemde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Bovendien zorgt incidentele publieke bespeling van het instrument voor animatie in de tuin, met een minimale hinder voor de omwonenden” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.  

Muzikale hart van de Sinte Mettetuin
“Dit paviljoen wordt het muzikale hart van de Sinte-Mettetuin en zorgt meteen ook voor een primeur voor de beiaardkunst” zegt Björn Siffer. Traditioneel klinkt de beiaard vanuit de torens en belforten over de daken van de stad. Dankzij dit paviljoen komt de beiaard nu dichter bij het publiek en dit middenin een groene stadsomgeving. “Zo blijft Mechelen koploper op het vlak van presentatie en publiekswerking. Deze locatie laat dan ook toe om parkconcertjes te organiseren waarbij de beiaard samen speelt met andere instrumenten en ensembles. Muzikale workshops met beiaard voor kinderen of muziektheater staan ook op het programma” zegt Björn Siffer. Ook op een zonnige doordeweekse dag zal men in de Sint-Mettetuin kunnen genieten van de beiaardklanken wanneer de studenten van de Koninklijke Beiaardschool er les krijgen of een oefenconcertje spelen.

Optimale inplanting paviljoen
Het beiaardpaviljoen is opgevat als een kleine muziekkiosk, waarin men zowel muziekles volgt als concerten organiseert en waarbij het publiek buiten plaatsneemt. “De Sinte-Mette tuin van het Sociaal Huis wordt al goed benut door mensen die een rustpunt zoeken in de stad. Met de komst van het beiaardpaviljoen krijgt onze tuin nog een extra dynamiek en dat leidt weer tot sociale cohesie, dus ik ben er erg blij mee”, zeg schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
Het paviljoen is transparant, waardoor het instrument zichtbaar is in de tuin. Door middel van een houten binnenbekleding en gordijnen die men open en dicht kan schuiven worden, bereikt men de gewenste akoestiek.
Langs de buitenzijde is het paviljoen een betonnen portiek, dat de beiaard beschermt tegen weer en wind. Het portiek kan geopend worden om de delicate inhoud te tonen aan de bezoekers van de tuin.
Bij de inplanting van het paviljoen is ook gelet op praktische aspecten, zoals het laden en lossen van het instrument wanneer het verplaatst wordt, de geluidsisolatie van het paviljoen en de mogelijkheid om toehoorders te plaatsen,…
“Al onze parken zijn afgestemd op hun functie in relatie tot de buurt waar ze zich bevinden. Tijdens Maanrock bleek eens te meer wat de meerwaarde van de Sinte Mettetuin in het midden van de winkeldriehoek kan zijn: een groene oase van rust in het centrum van de stad. Het inrichten van het beiaardpaviljoen sluit hier perfect bij aan en versterkt de functie van rustpunt nog meer. Zeker een meerwaarde wat mij betreft”, aldus Marina De Bie, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

Technische data
Het college besliste om de werken te gunnen aan de aannemer Coordinat-ed bvba naar een ontwerp van multidisciplinair ontwerpbureau Stramien cvba. De bouwkost bedraagt 154.742,58€ incl. btw. Het gebouw komt op het grasveld voor de bakstenen scheidingsmuur.