Begroting Sociaal Huis 2017


Op 14 december jl. maakte het Sociaal Huis de begroting bekend voor het jaar 2017.
De dagdagelijkse werking van het Sociaal Huis is blijft het grootste project. Daarnaast doet het Sociaal Huis de komende jaren belangrijke investeringen op gebied van zorg en welzijn.

De bouw van woonzorgcentrum Roosendaelveld, vlakbij het nieuwbouwziekenhuis aan de R6 in Mechelen, gaat eind volgend jaar van start. Er wordt ook een ruimte vrijgehouden voor een ‘demonstratieproject.’ “Het kan gezien worden als Huis van de toekomst of een klein Technopolis. We zijn op bezoek geweest bij een soortgelijk project in Bolderberg (Heusden-Zolder) en we waren onder de indruk,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
Met het project wil het Sociaal Huis aansluiten bij de ambitie van de stad om voorsprong te nemen als Slimme Stad.
In het nieuwe woonzorgcentrum, dat een investering van 25 miljoen euro vraagt van het Sociaal Huis, komt plaats voor 128 woongelegenheden, met speciale aandacht voor mensen met dementie. In de nieuwbouw komt ook de centrale keuken voor levering van maaltijden van het Sociaal Huis. De bouw start in het najaar van 2017. 

Een andere grote investering is van bijna 1,7 miljoen euro is de renovatie van gebouwen op de site van het nieuwe ROJM op de Battelsesteenweg. In de panden bij de nieuwe thuis van het jeugdhuis bevinden zich nu al het fietsatelier en de diensten sociale tewerkstelling van het Sociaal Huis. Ook de vzw Zwemmen in Brak Water – het sociaalartistiek project van Pier De Kock, dat opnieuw 7.000 euro subsidie krijgt – heeft er een plaatsje gekregen.

De bedoeling is dat er binnenkort nog meer diensten van het Sociaal Huis of andere sociale organisaties naar de site op de Battelsesteenweg komen. Komend jaar investeert het Sociaal Huis dan ook 930.000 euro om de gebouwen te renoveren. In 2018 volgt nog eens 750.000 euro. Het Sociaal Huis is ondertussen in onderhandeling met verschillende organisaties die een plekje kunnen krijgen op de vernieuwde locatie. Zo is de kans groot dat de sociale kruidenier ’t Sociaal Profijtje – een onderdeel van het Sociaal Centrum – naar de Battelsesteenweg verhuist.

Senioren
Ook in 2017 zal Huppeldepup VZW blijven langsgaan in diensten- en woonzorgcentra met de mobiele boerderij. Daarnaast wordt er nog een project opgezet: ‘Laat de hond eens uit’ de bedoeling hiervan is om honden uit te laten van mensen die wegens verschillende omstandigheden niet meer zelf kunnen gaan wandelen. Het Sociaal Huis heeft hier een budget voor van 15.000 euro.

Het Sociaal Huis organiseert volgende zomer een Parkpop speciaal voor senioren. Het Sociaal Huis trekt 8.000 euro uit voor dat aparte feestje. Voor aanvang van die speciale Parkpop zal het Sociaal Huis ook senioren uitnodigen voor een barbecue in de Kruidtuin. Het feestje zal eind juni plaatsvinden.

Dagelijkse werking
“Onze dagelijkse werking blijft wel ons grootste project i.v.m. armoedebestrijding. Iedere dag staan onze medewerkers klaar om allerlei vragen van burgers te beantwoorden. Deze werking verdient ook zeker de aandacht, want we zijn trots op het werk dat alle medewerkers en partners van het Sociaal Huis elke dag verrichten”, aldus schepen Koen Anciaux.