Armoede week van 17 tot en met 21 oktober
Sociaal Huis trakteert op gezellig ontbijt voor mensen die het minder breed hebben

Vandaag op Werelddag van verzet tegen (kans)armoede en uitsluiting heeft het Sociaal Huis, mensen die het financieel niet breed hebben, een gratis ontbijt aangeboden in het lokaal dienstencentrum Den Deigem aan de Karmelietenstraat.

Met deze actie wil het Sociaal Huis zijn steun betuigen aan de Werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting. “Elke Mechelaar zou toegang moeten hebben tot de meest elementaire voorzieningen zoals gezonde voeding, energie, gezondheidszorgen of kwaliteitsvolle huisvesting,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
En natuurlijk gaat armoede niet alleen over het hebben van weinig geld. Het gaat ook om sociale uitsluiting. Vandaag wordt er stilgestaan bij staan we stil bij wat het allemaal betekent om het minder breed te hebben. “Dit ontbijt is een statement: de kans dat iemand wordt uitgesloten wordt kleiner als deze mensen zichtbaar blijven in onze samenleving. Ze worden mee opgetrokken door degenen die het wel breder hebben, zo kunnen de armoedekloof kleiner maken.” vervolgt de schepen.

Recent verschenen cijfers uit de Gazet van Antwerpen over de evolutie van de kansarmoede in onze provincie. Deze toonde straffe  resultaten. Op basis van cijfers van Kind en Gezin is Stad Mechelen immers de enige van de 13 centrumsteden waar de kansarmoede sinds 2001 is gedaald. Van 14,4 naar 11,8 %. Mechelen zit onder het provinciaal gemiddelde. Op 15 jaar stegen het van de 12e naar de vierde plaats. Stijgende armoedecijfers zijn geen natuurwet of fataliteit. Een goed beleid kan een verschil maken, zelfs lokaal. Mechelen is daar een goed voorbeeld van. “Als Sociaal Huis blijven wij ons iedere dag inzetten tegen Armoede. Wij willen niet pamperen, maar inzetten op meer kansen, meer begeleiding en ondersteuning. We doen aan aanmoedigingsbeleid, maar we zijn streng waar nodig,”