Akoestische gordijnen geplaatst in de Sint-Pieter en Paulkerk 

Eind vorig jaar sloten Stad Mechelen en Kerkfabriek Sint-Pieter een overeenkomst dat de randvoorwaarden vastlegt voor het gebruik van de Sint-Pieter en Paulkerk als concertruimte. Naast de eredienst wil het stadsbestuur de kerk ook gebruiken voor culturele activiteiten, daarom investeert zij in de akoestische verbetering van de kerk.

In 2015 werd de restauratie van de binnenschil van de Sint-Pieter en Paulkerk aan de Veemarkt afgerond. Daarmee was echter het einde van de restauratie van het waardevolle barokinterieur van de kerk nog niet voltooid. Zo staat er nog de restauratie van het kerkmeubilair en van de schilderijenreeks ‘Het leven en de wonderen van de Heilige Franciscus Xaverius’ op het programma.

Om de gerestaureerde kerk intensiever als concertkerk te kunnen gebruiken, diende de akoestiek te worden verbeterd. Zo werden eerder al nieuwe stoelen geplaatst met een geluidsabsorberend kussen aan de onderzijde van de zitschelp. De afgelopen maand liet de Stad ook geluidsabsorberende rolgordijnen aan de ramen installeren. Deze verminderen de nagalmtijd. De gordijnen kunnen tevens voor verduistering van de kerk zorgen. 

De firma No-Noise by Form+ uit Moorslede voerde de werken uit. De kostprijs bedraagt zo’n € 150.000. In totaal zijn er rolgordijnen geplaatst aan 23 ramen en aan de twee loges op de verdieping aan weerszijden van het koor.

“De gordijnen zijn uitgevoerd in een hoogwaardig doek met geluidsabsorberende eigenschappen. In functie van het multifunctioneel gebruik is daarmee de akoestiek van de kerk merkbaar verbeterd. Door deze investering zal een ruimer publiek kunnen genieten van dit historische monument”, aldus schepen van Monumentenzorg Koen Anciaux.

Multifunctioneel gebruik

“In de Sint-Pieter-en-Paulkerk kunnen voorstellingen plaatsvinden die passen bij het serene karakter van een kerk, zoals jazz-optredens of evenementen met klassieke muziek. Mechelen beschikt nu over een extra concertruimte met een capaciteit van 300 personen en dit alles in een uniek, historisch kader én aangepast aan de moderne technische noden”, aldus Björn Siffer. De schepen van Cultuur geeft ook nog mee dat er dit jaar al 12 voorstellingen gepland zijn en dat het eerste concert plaatsvindt op 4 oktober: ‘De Beren Gieren’, een organisatie van Kunstencentrum Nona.

De kerk is niet bestemd voor commerciële optredens, activiteiten die voor geluidsoverlast zorgen of fuiven. De kerkfabriek zal de ruimte verhuren aan een marktconforme prijs die vastgelegd werd op € 350 per activiteit. Programmamakers kunnen voor hun aanvraag terecht bij Torens aan de Dijle. In ruil voor de publieke investering staat de kerk vijf dagen per jaar ter beschikking van de stad, voor het organiseren van activiteiten. 

Zie voor concertagenda: 
https://www.uitinmechelen.be/agenda/concert?search=sint-Pieter