55-plussers als ‘plusbaasjes’ voor huisdieren   
 
Stad Mechelen en de vzw Animal Assisted Projects (AAP) slaan de handen in elkaar voor dieren én 55-plussers. In het najaar wordt het project ‘Aallez’ uitgerold. Hiermee wil de stad inzetten op dierenwelzijn én sociaal contact.

Huisdieren brengen voor heel wat mensen veel plezier met zich mee. Nu en dan kunnen baasjes de dieren niet de aandacht geven die ze verdienen, denk maar aan huisdiereigenaren die voltijds werken en ’s avonds niet meer de tijd of energie vinden om hun dier uit te laten. Daarom is AAP vzw gestart met een project waarbij zij bemiddelen  tussen huisdiereigenaren en zogenoemde ‘plusbaasjes’, vaak  55-plussers die  overdag graag voor dieren zorgen. Op die manier  geniet de hond van een fijne  wandeling, krijgt de kat  een leuk onverwacht bezoekje en is ook het baasje gerust.

Huisdieren en 55-plussers: een perfecte match
 
Alexander Vandersmissen, schepen van Senioren geeft het belang van het project aan: “Het staat onomwonden vast dat omgaan met dieren goed is voor de gezondheid: het werkt stressverlagend en heeft een positief effect op de bloeddruk. Huisdieren zijn ook belangrijk voor sociaal contact, want dierenliefhebbers gaan makkelijk met elkaar in gesprek. Steeds vaker horen we echter dat mensen op iets latere leeftijd zelf afzien van het houden van een huisdier. Ze hebben immers schrik van het extra werk. Dankzij dit project genieten plusbaasjes enkel van de voordelen van het dier en worden ze niet geconfronteerd met het extra werk dat een huisdier met zich meebrengt. Een duidelijke win-winsituatie”. AAP vzw speelt dus een belangrijke rol in het zorgen voor de perfecte match tussen huisdier en plusbaasje: “Naast het in contact brengen van 55-plussers met huisdiereigenaren, zorgt de vzw er ook voor dat administratief alles in orde is: een modelcontract en de juiste verzekeringen voor de plusbaasjes en de dieren wordt allemaal door AAP vzw geregeld”, besluit Vandersmissen.
 
Naast de voordelen voor de plusbaasjes en de eigenaars, hoeft het natuurlijk geen twijfel dat ook de dieren genieten van de samenwerking. Koen Anciaux, schepen van Dierenwelzijn: “Natuurlijk is er voor dieren niets fijners dan nóg meer mensen die hen aandacht geven. Voor honden, katten of andere dieren die alleen thuis zijn tijdens de werkdag is het heerlijk als zij in de loop van de dag een bezoekje krijgen of een wandeling kunnen maken.  Iedere 55-plusser met een hart voor dieren kan zich dankzij dit project inzetten voor dierenwelzijn en plusbaasje worden”.
 
‘Aallez’ wordt dit najaar uitgerold in Mechelen. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf dan aanmelden. “Door middel van een communicatiecampagne zullen we de doelgroep aanmoedigen om deel te nemen aan dit win-win concept”, voegt schepen Anciaux eraan toe. Dit project kost de stad eenmalig € 3.000. Het project loopt al langer in Nederland en in Antwerpen.