15 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verhuizen naar pand Leliëndaal aan de Bruul 


In augustus verhuizen 15 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (12-15 jaar) vanuit Duffel naar het pand Leliëndaal van de paters Jezuïeten aan de Bruul in hartje Mechelen. Deze jongeren worden sinds juli 2016 begeleid in de leefgroep Juneco die deel uitmaakt van Jeugdzorg Emmaüs regio Mechelen.

De 15 minderjarige vluchtelingen lopen school in Mechelen en spreken allemaal Nederlands. Een multidisciplinair team van opvoeders begeleidt hen op juridisch-administratief vlak, dag- en nachtverblijf, psychosociaal tot informatieverstrekking over verblijfsprocedures en luisterbereidheid. Samen met de scholen wordt een zorgnetwerk uitgebouwd en worden taallessen en maatschappelijke inburgering en deelname aan sport-, culturele en jeugdactiviteiten gestimuleerd.

Dinsdag 20 juni, precies dan Internationale Wereldvluchtelingendag, worden omwonenden en handelaars uit de Bruul en omliggende straten uitgenodigd op een opendeurnamiddag tussen 16 en 19 uur om een kijkje te komen nemen waarde nieuwe jonge bewoners binnen twee maanden komen wonen. “De stad draagt bij aan de gevraagde inspanning door Vlaanderen.  Dat is geen toeval. Mechelen profileert zich als een kind- en gezinsvriendelijke stad. Dat moeten we doortrekken in al zijn facetten. Ook kwetsbare kinderen moeten in onze stad thuis kunnen zijn”, is schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis van mening.